Readathon17: Βιβλία 21-25

Προηγούμενα links:

Readathon17: Βιβλία 1-5

Readathon17: Βιβλία 6-10

Readathon17: Βιβλία 11-15

Readathon17: Βιβλία 16-20

 

21. Ρίγος, της Maggie Stiefvater

IMG_20170523_213555_338

Readathon category: ένα βιβλίο Young Adult που εκδόθηκε από το 2011 και μετά

Έφηβη είναι ερωτευμένη με λύκο που τελικά είναι λυκάνθρωπος (ναι, δεν είναι  το αντίθετο).
Συμπαθητικό YA, μου κράτησε το ενδιαφέρον με τις περιγραφές της ζωής των λυκανθρώπων, που φανερώνονταν σταδιακά: πώς γίνονται λυκάνθρωποι, πότε, για πόσο κλπ.
Το ρομάντζο είναι περιέργως συμπαθητικότατο, όχι το κλασικό YA εφηβικό δράμα. Και οι δύο έφηβοι είναι ευτυχώς πολύ ώριμοι. Πιστεύω ότι είναι από τα καλά ρομαντικά Young Adult.

⭐ ⭐ ⭐

22. Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν, της Elena Ferrante

IMG_20170529_190015_082

Readathon category: ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2017 (σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική μετάφραση)

Το τρίτο μέρος της αγαπημένης Τετραλογίας της Νάπολης ακολουθεί την Έλενα και τη Λίλα στα τριάντα τους. Η Έλενα παντρεύεται, γίνεται μητέρα, προσπαθεί να γίνει συγγραφέας, επιτέλους αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση, αλλά αρχίζει να παγιδεύεται στη νέα ζωή της. Η ζωή της Λίλας από την άλλη αρχίζει να βελτιώνεται σιγά σιγά. Δεν χρειάζονται παραπάνω σπόιλερ. Η γραφή και πάλι καταπληκτική, δεν μπορούσα να το αφήσω κάτω. Μου άρεσε περισσότερο από το δεύτερο και αναμένω το τέταρτο (ειδικά εφόσον αυτό μας αφήνει ξεκρέμαστους με το τέλος του)

Σημείωση: Τη φωτογραφία την τράβηξα στη Νάπολη, σε μια γειτονιά κοντά σε αυτή των δύο κοριτσιών. Διάβασα το βιβλίο εκεί και προσπάθησα να ανακαλύψω την πόλη του βιβλίου. Μου άρεσε η Νάπολη και πιστεύω ότι τα βιβλία ευθύνονται αρκετά γι’αυτό.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

23. Mischling, της Affinity Konar

IMG_20170531_003534_969

Readathon category: ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα

Είμαι τόσο θυμωμένη με αυτό το βιβλίο. Όταν διάβασα την περιγραφή είχα ενθουσιαστεί: δίδυμες 12χρονες εβραίες γίνονται πειραματόζωα του Μένγκελε στο Άουσβιτς. Δεν είχα διαβάσει τίποτα για τα πειράματα του Μένγκελε και ήμουν ενθουσιασμένη να μάθω επιτέλους τις λεπτομέρειες.

Το βιβλίο δεν μου άρεσε. Τα κεφάλαια εναλλάσσονται ανάμεσα στις διηγήσεις των δύο κοριτσιών, της Stasha και της Pearl. Η Pearl ήταν αποδεκτή, τα κεφάλαια της διαβάζονταν. Αλλά η Stasha, που δυστυχώς είχε και τα περισσότερα κεφάλαια (ή έτσι ένιωσα)… Δεν διαβαζόταν. Ήταν στον κόσμο της, έπαιζε παιχνίδια, καμιά περιγραφή της πραγματικότητας, πίεζα τον εαυτό μου να διαβάσει περιγραφές της που κρατούσαν σελίδες μήπως και βρω κάποια χρήσιμη πληροφορία. Δεν σκεφτόταν σαν κορίτσι 12 χρονών αλλά σαν 7χρονο που δεν καταλαβαίνει την πραγματικότητα.

Θέλω γεγονότα, όχι τον χαζό τρόπο που βλέπει τον κόσμο η Stasha. Η γραφή ήταν λυρική, καλλιτεχνική, δεν ξέρω πως να το περιγράψω, αλλά δεν μου άρεσε. Ήθελα να μάθω για το “ζωολογικό κήπο” του Μένγκελε, όχι να διαβάσω λογοτεχνική πρόζα. Από την άλλη, πιστεύω ότι σε αρκετούς θα αρέσει ακριβώς λόγω αυτού του είδους γραφής. Διαφορετικά γούστα!

Έμαθα κάποιες ιστορικές πληροφορίες, αλλά δεν άξιζε, καλύτερα διαβάστε κανένα άρθρο ή τη wikipedia αν ενδιαφέρεστε για γεγονότα.

Σημείωση: το πάνω μισό της εικόνας προέρχεται από μια φωτογραφία που τράβηξα στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κρακοβία. Δύο δίδυμες αδελφες που πέθαναν στο Άουσβιτς και ήταν λογικά μέλη του ζωολογικού κήπου του Μένγκελε.

⭐ ⭐ 1/2

24. Doctor Who: Dr. Eleventh, του Adam Hargreaves

IMG_20170602_173503_107

Readathon category: ένα παιδικό βιβλίο που εκδόθηκε από το 2011 και μετά

Μου πήρε κάπου 60 δευτερόλεπτα να το διαβάσω και έλεγα να μην το μετρήσω στο readathon. Αλλά τα παιδικά βιβλία μπορεί να είναι μικρά και ήθελα να δείξω στον κόσμο την ύπαρξη του.

Ο αγαπημένος μου Doctor (ο 11ος, αν και ο τελευταίος αρχίζει να μου αρέσει επίσης πάρα πολύ) και η λατρεμένη River Song περνάνε από πολλούς εχθρούς για να βρουν κάτι που έχασε ο Doctor. Πολύ γλυκούλι!

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (ναι 5 αστέρια, είναι τέλειο στο είδος του)

25. Το πέμπτο παιδί, της Doris Lessing

IMG_20170606_153324_699Readathon category: ένα βιβλίο με αριθμό στον τίτλο

Μικρό βιβλίο που με κράτησε μέχρι το τέλος. Είναι η ιστορία ενός ζευγαριού, οι οποίοι παρόλο που δεν έχουν πολλά χρήματα επιμένουν ότι θέλουν να αποκτήσουν πολλά παιδιά. Μετακομίζουν σε ένα μεγάλο σπίτι και τα πρώτα χρόνια περνάνε καλά (αν και κουραστικά) με 4 παιδιά να έρχονται σταδιακά και συγγενείς να γεμίζουν το σπίτι στις διακοπές. Αλλά το πέμπτο παιδί δεν είναι φυσιολογικό. Το βιβλίο δεν εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει, μόνο ότι το παιδί ήταν άγριο, δυνατό και τρόμαζε παιδιά και ενήλικες.

Μου άρεσαν τα ηθικά διλημματα της μητέρας να κάνει “το σωστό” και ας φοβάται και αυτή το παιδί ή να προσπαθήσει να κρατήσει ενωμένη την υπόλοιπη οικογένεια? Το βιβλίο ήταν ελαφρώς ανατριχιαστικό σε κάποια σημεία, γεγονός που μεταφράζω ως καλή γραφή.

Δεν μου άρεσε το τέλος, δεν έγινε τίποτα στην ουσία. Υπάρχει και δεύτερο βιβλίο, αλλά μετά από κάποια σχόλια στο goodreads, δεν θέλω να το διαβάσω, λένε ότι δεν έχει καμία σχέση, παρουσιάζει το παιδί σαν άνθρωπο με προβλήματα, ενώ στο “Πέμπτο Παιδί” είναι σχεδόν υπερφυσικός. Επίσης δεν μου άρεσε η γραφή σε κάποιες από της σκηνές συζητήσεων με τους συγγενείς, αλλά πιστεύω ότι “έχασε” στην μετάφραση.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Συνολικό ποσοστό γυναικών συγγραφέων: 16/25 (64%)

Advertisements

2 thoughts on “Readathon17: Βιβλία 21-25

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s