Readathon17: Βιβλία 16-20

Προηγούμενα links:

Readathon17: Βιβλία 1-5

Readathon17: Βιβλία 6-10

Readathon17: Βιβλία 11-15

 

16. The Underground Railroad, του Colson Whithead

Screenshot_2017-06-03-14-50-15-1

Readathon category: ένα βιβλίο που κέρδισε κάποιο ξένο λογοτεχνικό βραβείο τα τελευταία 3 χρόνια

Ένα πολυβραβευμένο βιβλίο για την εποχή που υπήρχαν ακόμα σκλάβοι στην Αμερική και για τον “υπόγειο σιδηρόδρομο”, το δίκτυο που χρησιμοποιούσαν οι σκλάβοι για να δραπετεύσουν σε πολιτείες που μπορούσαν να είναι ελεύθεροι.

Δεν ήξερα τι είναι ο “υπόγειος σιδηρόδρομος”, υπέθεσα πριν αρχίσω το βιβλίο ότι ήταν το σύστημα (διαδρομές, άνθρωποι που βοηθούσαν κλπ) που χρησιμοποιούσαν οι σκλάβοι για να δραπετεύσουν. Με έκπληξη είδα στο βιβλίο ότι ήταν ένας κανονικός υπόγειος σιδηρόδρομος, με τρένα και απ’όλα. Το βρήκα πολύ περίεργο (πολύ δύσκολο έργο), αλλά το αποδέχτηκα (με δυσκολία). Αφού τέλειωσα το βιβλίο και γκούγκλαρα λίγο, είδα ότι η αρχική μου ιδέα ήταν σωστή και ότι το βιβλίο είναι “τι θα γινόταν αν ο υπόγειος σιδηρόδρομος ήταν κανονικός σιδηρόδρομος”. Δηλαδή φαντασία του συγγραφέα. Δεν καταλαβαίνω ποιός ήταν ο λόγος για αυτό το στοιχείο φαντασίας. Τέλοσπάντων…

Πέρα από αυτό, είναι ένα πολύ ενημερωτικό βιβλίο για εκείνη την εποχή και για ένα θέμα για το οποίο δεν γνωρίζω πολλά. Το βιβλίο ακολουθεί την Cora καθώς προσπαθεί να δραπετεύσει. Υπάρχουν πολλές απαίσιες ιστορίες (βασισμένες σε αληθινά γεγονότα δυστυχώς) που θα σας κάνουν να χάσετε την πίστη σας στην ανθρωπότητα. Είμαστε όντως τόσο κακοί? (ρητορική ερώτηση, είμαστε).

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, βαρέθηκα λίγο σε κάποιες περιγραφές, αλλά γενικά είχε δράση σε όλη τη διάρκεια του και σε κρατάει μέχρι το τέλος.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

17. Ιστορίες της ζωής σου και άλλες ιστορίες, του Ted Chiang

IMG_20170510_134754_162

Readathon category: ένα βιβλίο που ανακαλύψατε μέσω του somuchreading

Ένα βιβλίο με μικρές ιστορίες, όλες με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
Μπορεί να ξέρετε το συγγραφέα από την ταινία Arrival (2016), με τους εξωγήινους και τη γλωσσολογία. Ωραία ταινία, να τη δείτε.

Είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο. Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο φιλοσοφικό παρά επιστημονικής φαντασίας. Ο συγγραφέας αναρωτιέται για διάφορα θέματα γύρω από την επιστήμη, τη γλώσσα και την κοινωνία.

Κάποια παραδείγματα ιστοριών:
1. Ο πύργος της Βαβέλ έφτασε επιτέλους στο τέλος του και ακούμπησε το θόλο του ουρανού. Κάποιοι αρχίζουν να τον ανεβαίνουν για να σκάψουν και να δουν τι υπάρχει από την άλλη πλευρά.
2. Ένας άντρας παίρνει ένα πειραματικό φάρμακο και αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έξυπνος.
3. Μια εκδοχή του κόσμου όπου με μια απλή, αναστρέψιμη επέμβαση, σταματάς να καταλαβαίνεις αν οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι ελκυστικοί ή όχι.
4. Μια εκδοχή του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν τακτικά επισκέψεις αγγέλων (καταστροφικές αλλά και ευλογημένες).
Σας το προτείνω, θα σας κάνει να σκεφτείτε και να αναρωτηθείτε για διάφορα θέματα.
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

18. Daytripper, των Fabio Moon and Gabriel Ba

IMG_20170517_100915_027

Readathon category: ένα βιβλίο δύο ή περισσότερων συγγραφέων (καλλιτεχνών σε αυτή την περίπτωση και δίδυμων αδερφών)

Ένα βραζιλιάνικο βιβλίο κόμικ που αφηγείται τη ζωή του Bras. Γιος ενός γνωστού συγγραφέα, που (στην αρχή του βιβλίου) ζει με το να γράφει νεκρολογίες στην εφημερίδα, ενώ ονειρεύεται φυσικά να γίνει και αυτός συγγραφέας. Κάθε κεφάλαιο είναι και μια διαφορετική περίοδος της ζωής του, όχι με χρονολογική σειρά. Και στο τέλος κάθε κεφαλαίου, πεθαίνει. Φαντάζομαι ότι η ιδέα είναι “τι θα μπορούσε να συμβεί και τι θα γινόταν αν δεν πέθαινε τότε”.

Μου άρεσε η ιστορία, τα father issues, το ερώτημα “τι κάνω στη ζωή μου”, η Βραζιλία… Νομίζω ότι είναι από τα καλά βιβλία κόμικ.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

19. Σκακιστική Νουβέλα, του Stefan Zweig

IMG_20170517_161501_010

Readathon category: μια νουβέλα

Νομίζω ότι θα γίνω φαν των νουβέλων, έχουν το κατάλληλο μέγεθος για μια ιστορία.

Στη συγκεκριμένη νουβέλα, δυο άνθρωποι παίζουν σκάκι κατά τη διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού με πλοίο. Αλλά τι άνθρωποι! Και οι δύο έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για το πως έφτασαν να γίνουν τόσο καλοί στο σκάκι.

Ήταν εκπληκτικό το πόσα χώρεσαν σε αυτές τις λίγες σελίδες. Πολύ καλή γραφή, ενδιαφέρουσα ιστορία. Δεν θέλω να πω παραπάνω για να μη σας χαλάσω την ευχαρίστηση να το διαβάσετε.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 1/2

20. The Beautifull Cassandra, της Jane Austen

IMG_20170522_173501_876

Readathon category: ένα βιβλίο με λιγότερες από 100 σελίδες

Είναι δύσκολο να βρεις βιβλία με 100 σελίδες. Έχω κάποια μικροσκοπικά βιβλία, αλλά έχουν μικρό μέγεθος σελίδων και τελικά βγαίνουν πάνω από 100 σελίδες. Τα μόνα που βρήκα είναι τα Penguins Little Black Books.

Διάλεξα της Jane Austen από τα τρία που έχω, γιατί ήταν η μόνη γυναίκα και θα βοηθούσε προς το στόχο του readathon17 (πάνω τα μισά βιβλία πρέπει να είναι από γυναίκες). Οι 55 αυτές σελίδες περιέχουν 6 (!) μικρές ιστορίες που η έφηβη Jane Austen είχε γράψει για να διασκεδάσει την οικογένειά της.

Οι περισσότερες δεν διαβάζονταν (από μένα). Παλιομοδίτικη γλώσσα, δεν μπορούσα με τίποτα να συγκεντρωθώ. Δύο ήταν ευκολοδιάβαστες και διασκεδαστικές. Δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε, αλλά μου άρεσε η ιδέα της έφηβης Jane Austen, εξού και τα τρία αστέρια.

⭐ ⭐ ⭐

Συνολικό ποσοστό γυναικών συγγραφέων: 12/20 (60%)

Advertisements

3 thoughts on “Readathon17: Βιβλία 16-20

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s