Readathon17: Βιβλία 11-15

Προηγούμενα links:

Readathon17: Βιβλία 1-5

Readathon17: Βιβλία 6-10

Χάθηκα, το ξέρω. Πολύ δουλεία δυστυχώς, δεν εβρισκα χρόνο να γράψω. Και το readathon άρχισε να πηγαίνει λίγο πιο αργά δυστυχώς.

Επίσης βαρέθηκα και με τις φωτογραφίες της Ζίζης. Θα βγάζω τυχαίες τώρα και ίσως ξαναεπιστρέψω στη Ζίζη μετά το βιβλίο 20.

Για πάμε να δούμε τι διάβασα:

11. Η τριλογία του Βερολίνου: Οι βιολέτες του Μάρτη / Ο χλομός εγκληματίας / Γερμανικό ρέκβιεμτου Philip Kerr

IMG_20170325_015506_803

Readathon category: ένα αστυνομικό βιβλίο

Ένας από τους λόγους που πήγε πιο αργά το readathon: οι 1070 σελίδες αυτού του βιβλίου. Αλλά άξιζε!

Είναι στην πραγματικότητα 3 βιβλία (όπως φαίνεται και από τον τίτλο), όπου ο πρωταγωνιστής είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που ζει στο Βερολίνο. Οι τρεις υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται είναι ενδιαφέρουσες και είναι συμπαθητικός τύπος, κλασικά κυνικός, αλλά όχι κατεστραμμένος όπως οι περισσότεροι ντετέκτιβ.

Αλλά το μεγαλύτερο προτέρημα του βιβλίου είναι το ΠΟΤΕ διαδραματίζονται αυτές οι ιστορίες.

Το πρώτο βιβλίο διαδραματίζεται το 1936: ο Χίτλερ βρίσκεται στην άνοδο, όλοι αρχίζουν σιγα σιγά να χαιρετάνε με το Χάιλ Χίτλερ, υπάρχουν κάποιοι περίεργοι νόμοι, οι εβραίοι αρχίζουν σιγά σιγά να εγκαταλείπουν τη χώρα γιατί βλέπουν ότι δεν θα πάει καλά η ιστορία για αυτούς… Ο πρωταγωνιστής εννοείται δεν συμπαθεί το Χίτλερ και θεωρεί χαζούς όσους το κάνουν. Μισεί τη Γκεστάπο. Αλλά ο Χίμλερ εμφανίζεται στο βιβλίο και δεν είναι κανένας κακός τύπος.  Αυτό το βιβλίο ήταν νομίζω το λιγότερο αγαπημένο μου από τα τρία.
Το δευτερο βιβλίο διαδραματίζεται το 1938, πριν αρχίσει ο πόλεμος. Ήταν το πιο ενδιαφέρον νομίζω από τα τρια, ίσως και γιατί το έγκλημα ήταν πιο ενδιαφέρον (κάποιος βίαζε και σκότωνε άριες έφηβες). Ο πρωταγωνιστής κρίνει τους ακόλουθους του Χίτλερ, τους θεωρεί χαζούς. Δεν τους κρίνει όμως όπως εμείς σήμερα, σαν εγκληματίες, ζώα, σχεδόςν δολοφόνους. Τώρα είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε. Αλλά κανένα δεν τους είπε τότε “ακολουθήστε το Χίτλερ, α και επί τη ευκαιρία, θα σκοτώσουμε κάτι εκατομμύρια εβραίους”. Στο βιβλίο βλέπεις πως οι καθημερινοί άνθρωποι σκέφτονται ότι οι εβραίοι και οι γκέι είναι κατώτεροι, γιατί έτσι είναι, απλά. Σε κάποια χρόνια θα μας κρίνουν κι εμάς για τα σφαγεία των ζώων, κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό τώρα. Υπάρχουν αρκετοί στην εποχή μας που σκέφτονται σαν τους γερμανούς εκείνης της εποχής, αλλά το κρύβουν (ανεπιτυχώς κάποιες φορές), γιατί δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό. Ενώ τότε ήταν κοινωνικά αποδεκτότατο να λες τους εβραίους βρωμιάρηδες και να τους δέρνεις. Ο πρωταγωνιστής δεν μισεί τους ναζί, τους θεωρεί χαζούς, αλλά όχι και όλους. Οι υψηλόβαθμοι ναζί φαίνονται μια χαρά έξυπνοι και ικανοί. Επίσης σε κάποιο σημείο, ο πρωταγωνιστής συναντά μια μαύρη γυναίκα, υπηρέτρια μιας πελάτισσάς του, και από τις σκέψεις και το πως την αποκαλεί (“το μαυροτσούκαλο” στη μετάφραση) φαίνεται ότι δεν τη θεωρεί ισάξια. Και ας μην είναι ναζί. Και ας είναι έξυπνος και δίκαιος και σωστός.
Το τρίτο βιβλίο διαδραματίζεται το 1947. Η Γερμανία έχασε, οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι προσπαθούν να κυβερνήσουν τη χώρα και να ξετρυπώσουν τους ναζί. Από αυτό το βιβλίο κατάλαβα πόσοι ναζί γλύτωσαν. Πόσο εύκολο ήταν να εξαφανιστούν. Και πόσο εύκολο είναι να κάνεις εγκλήματα πολέμου. Αν είχαν κερδίσει, τώρα θα μιλούσαμε για τα εγκλήματα πολέμου της άλλης πλευράς. Δεν υπάρχει καλός και κακός στον πόλεμο, όλοι είναι εγκληματίες.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Αλλά μην ξεχνάτε, 1070 σελίδες.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 1/2

12. Dancing Shoes (Shoes #9)της Noel Streatfeild

IMG_20170326_234846_732

Readathon category: ένα βιβλίο που αναφέρεται σε ταινία ή σειρά που είδατε

Είχα δει μικρή αυτή τη σκηνή στο You’ve got Mail, όπου η Meg Ryan μιλάει για τα “Shoe” books: μια σειρά παιδιών βιβλίων με παπούτσια στον τίτλο: παπούτσια μπαλέτου, παπούτσια χορού, παπούτσια παγοδρομίας… Μου είχε φανεί πολύ καλή ιδέα και ήθελα πάρα πολύ να τα διαβάσω. Μόνο που (απ’όσο ξέρω) δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και δεν διάβαζα στα αγγλικά τότε.

Τα ξαναθυμήθηκα πρόσφατα και αποφάσισα να αγοράσω το Dancing Shoes και το Circus Shoes, γιατί με ενδιαφέρουν ως θέματα (ο χορός και το τσίρκο, όχι τα παπούτσια). Το Dancing Shoes ήταν καλύτερο απ’ότι περίμενα. Έχω διαβάσει πολλά αγγλικά παιδικά βιβλία που τοποθετούνται τη δεκαετία του 20-30 (πότε υποτίθεται ότι διαδραματίζονται τα βιβλία της Enid Blyton? δεν εχω ιδέα, αλλά υποθέτω κάπου εκεί). Περίμενα κάτι πιο παιδικό και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη τελικά το βιβλίο

Ορφανές αδερφές μετακομίζουν στο σπίτι στριμμένης θείας, το οποίο περιλαμβάνει και σχολή χορού. Η μία αδερφή είναι ταλαντούχα χορεύτρια (αλλά τεμπέλα), η άλλη υποφέρει στα μαθήματα χορού. Υπάρχει και μια κακομαθημένη ξαδέρφη. Και άπειρη παιδική εργασία. Σοβαρά τώρα, φαίνεται ότι οι γονείς ξετρελαίνονταν στην ιδέα του να στέλνουν τις 12χρονες κόρες τους καθημερινά μετά το σχολείο για μαθήματα χορού και να τις στέλνουν σε οντισιόν, έτσι ώστε να κάνουν μετά δυο παραστάσεις την ημέρα στις διακοπές ώς κομπάρσοι χορευτές σε θεατρικά.

Μου άρεσε το ότι τα πράγματα δεν ήταν ασπρόμαυρα σε αυτό το βιβλίο. Η κακομαθημένη ξαδέρφη είχε και τις καλές στιγμές της. Η ταλαντούχα αδερφή τελικά ήταν πολύ τεμπέλα για να γίνει κάτι σπουδαίο (το βιβλίο τελειώνει με αυτή να λέει ότι μάλλον όταν μεγαλώσει θα γινει μητέρα και θα σταματήσει να δουλεύει). Η άλλη αδερφή είχε ένα σχέδιο που δεν πέτυχε στο τέλος. Γενικά έμεινα ευχαριστημένη και θα διαβάσω και άλλα βιβλία της σειράς.

⭐ ⭐ ⭐ 1/2

13. Ο θείος Πλάτων, της Άλκης Ζέη

IMG_20170327_233402_332

Readathon category: ένα βιβλίο που αγοράσατε παρά το άσχημο εξώφυλλό του

Αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα που το βάζω σε αυτή την κατηγορία, ειδικά επειδή είναι ελληνικό βιβλίο έλληνα σχεδιαστή. Και επειδή έχει γίνει πολύ δουλειά σε αυτή τη σειρά να έχουν όλα τα εξώφυλλα το ίδιο στυλ. Και μου αρέσουν. Απλά δεν είχα άλλη κατηγορία να βάλω αυτό το βιβλίο και η μπαμπούσκα με τα παιδάκια είναι λίγο creepy. Το σκεφτόμουν τόσο που τελικά μου άρεσε στο τέλος, αλλά έχω τον κανόνα ότι όταν γράφω το βιβλίο δίπλα στην κατηγορία στη λίστα που εχω τυπώσει, τέλος, δεν αλλάζει. Συγγνώμη!

Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά. Τυπική ιστορία Ζέης για οικογένεια ελλήνων κομμουνιστών που ζουν στη Μόσχα. Αφηγητής είναι ένα ψεύτικο αρκουδάκι σαν αυτό της φωτογραφίας (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι το άλογο της Πίπης Φακιδομύτης).  Τα παιδιά της οικογένειας είναι 6 και 4 χρονών. Είναι δύσκολο να κρίνω ένα τόσο παιδικό βιβλίο. Προφανώς και το βρήκα κάπως βαρετό, αλλά αν το διάβαζα στα 8 μου, λογικά θα μου άρεσε πολύ.

⭐ ⭐ ⭐ 1/2

14. Κοντά στις ράγιες, της Άλκης Ζέη

IMG_20170331_221527_445

Readathon category: ένα βιβλίο που ο βασικός χαρακτήρας είναι παιδάκι ή έφηβος

Αυτό ήταν σίγουρα πιο ενδιαφέρον. Πώς μου ξέφυγε και δεν το είχα διαβάσει μικρή? Τοποθετείται στην προ-επαναστατική Ρωσία, όπου η μικρή Σάσα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι δεν ζει σε δίκαι κόσμο (όπου κάποιοι πεινάνε και κάποιοι πετάνε το φαγητό) και ότι πρέπει να γίνει μια επανάσταση. Πολύ καλό βιβλίο, καλό και για ενήλικες. Κλασική Ζέη αλλά σε διαφορετική χώρα και εποχή.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

15. Bitch Planet, Vol. 1: Extraordinary Machineτων Kelly Sue DeConnick (Writer), Valentine De Landro (Artist)

IMG_20170411_201244_903

Readathon category: ένα βιβλίο κόμικ

Το βιβλίο τοποθετείται σε κάποιο φανταστικό μέλλον, κυρίως σε ένα πλανήτη που λειτουργεί ως φυλακή γυναικών. Μας δείχνει τις ιστορίες κάποιων γυναικών που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα ράγκμπι στυλ “hunger games”.
Ένα φεμινιστικό βιβλίο, αλλά δεν είδα κάτι το ενδιαφέρον δυστυχώς. Ότι δεν αφορούσε τις φυλακισμένες μου ήταν αδιάφορο, οι φυλακισμένες είχαν ενδιαφέρον. Επίσης μου άρεσαν πολύ τα εξώφυλλα. Αλλά ναι, τίποτα το ιδιαίτερο, κρίμα που χαράμισα την κατηγορία σε αυτό ενώ έχω τόσα κόμικ να περιμένουν.

⭐ ⭐ ⭐

 

Συνολικό ποσοστό γυναικών συγγραφέων: 11/15 (73%)

Advertisements

6 thoughts on “Readathon17: Βιβλία 11-15

    1. Awww ασε κι εμενα μου λειψατε, εχω χασει τοσα ποστ απο ολους! Θα προσπαθησω να ασχολουμαι πιο πολυ.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s