Readathon 2016: Βιβλία 46-52 (THE END)

Readathon 2016: Βιβλία 1-5

Readathon 2016: Βιβλία 6-10

Readathon 2016: Βιβλία 11-15

Readathon 2016: Βιβλία 16-20

Readathon 2016: Βιβλία 21-25

Readathon 2016: Βιβλία 26-30

Readathon 2016: Βιβλία 31-35

Readathon 2016: Βιβλία 36-40

Readathon 2016: Βιβλία 41-45

 

readathon_small

46. Παγωμένες Σκιές, της Rita Sepetys

img_20161203_154658

Readathon category: Ένα βιβλίο που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια κάποιου πολέμου

Μπορείτε να το διαβάσετε μέσα σε ένα διήμερο, κυλάει αβίαστα.

Είναι η (όχι πραγματική, αλλά βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα/μαρτυρίες) ιστορία μιας Λιθουανικής οικογένειας (με αφήγηση από την έφηβη κόρη) που στέλνεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια διαφορετική όψη του ΒΠΠ: οι Λιθουανοί πανηγύριζαν μόλις έμαθαν ότι οι Γερμανοί κατέκτησαν τη χώρα τους, γιατι ίσως αυτό σήμαινε ότι θα γύριζαν πίσω στα σπίτια τους. Τα σιβηρικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μπορούν άνετα να συγκριθούν με τα ναζιστικά.

Βιβλία σαν και αυτό με κάνουν να θέλω να μετακομίσω σε ένα απομονωμένο νησί και να μην ασχοληθώ ξανα με την ανθρωπότητα. Τόσο μίσος και κακία χωρίς λόγο. Επειδή κάποιος (Χίτλερ, Στάλιν, οποιοσδήποτε) τους έπεισε ότι αν έχεις διαφορετική ιδεολογία/θρησκεία/χρώμα/οτιδήποτε σου αξίζει να σου φέρονται απάνθρωπα. Δεν ξέρω πως μπορούσαν να φέρονται έτσι κάποιοι άνθρωποι και αναρωτιέμαι αν σε διαφορετικές συνθήκες γνωστοί μου άνθρωποι (ή και εγώ) θα μπορούσαμε να φερθούμε έτσι. Την ίδια στιγμή δεν καταλαβαίνω πως άντεχαν τα θύματα για τόσο καιρό (τα σιβηρικά στρατόπεδα λειτουργούσαν πολύ περισσότερα χρόνια από τα ναζιστικά). Η ιστορία δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ δυνατοί και πολύ απάνθρωποι (δεν ξέρω τι λέξη να διαλέξω για αυτή την κακία).

Τέλοσπάντων, ένα πολύ καλό βιβλίο, διαβάζεται μονορούφι και μαθαίνεις και πράγματα (δεν υπάρχουν και πολλά βιβλία για τα γκούλαγκ). Το συνιστώ σίγουρα.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

47. Αστερισμός ζωτικών φαινομένων , του Anthony Marra

img_20161203_154902

Readathon category: Ένα βιβλίο από συγγραφέα μέχρι 35 χρονών φέτος

Πολύ καλό βιβλίο! Διαδραματίζεται την εποχή των πολέμων της Τσετσενίας (κυρίως το 2004). Πολύ καλά δομημένο, η ιστορία ξεδιπλώνεται σταδιακά σαν παζλ και στο τέλος μπαίνουν τα κομμάτια που συνδέουν τα πάντα. Οι χαρακτήρες αναλύονται πολύ καλά. Επιτέλους συνδέθηκα με τους χαρακτήρες, ήταν πολύ δύσκολο να γίνει αυτό τώρα τελευταία.

Ένα κατεστραμμένο τσετσένικο χωριό, όπου ένας άντρας προσπαθεί να σώσει την κόρη του φίλου του από τους αντάρτες. Ένα κατεστραμμένο νοσοκομείο όπου μια ρωσίδα γιατρος-διάνοια εγκατέλειψε τη ζωή της στο Λονδίνο για να βρει την αδερφή της και τώρα έχει μείνει μόνη να φροντίζει όλο το νοσοκομείο. Αυτοί είναι οι βασικοί χαρακτήρες, με άλλους 3-4 να έχουν μικρότερο ρόλο.

Πολύ καλογραμμένο, σίγουρα θα διαβάσω και το άλλο βιβλίο του Anthony Marra.

Δεν ήταν πάντως πολύ εύκολη η ανάγνωση, έπρεπε να δίνω προσοχή στο τι διαβάζω.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 1/2

48. Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα, του C.S. Lewis

img_20161203_155104

Readathon category: Ένα παιδικό βιβλίο

Η γνωστή Νάρνια! Υπάρχει μια διαφωνία για το αν αυτό είναι το 1ο ή το 2ο βιβλίο της σειράς (εκδόθηκε πρώτο, αλλά όσον αφορά την ιστορία είναι δεύτερο). Αλλά το μόνο που ήξερα από Νάρνια ήταν η σειρά της ΕΡΤ που είχα δει μικρή με τα τέσσερα παιδιά που μπαίνουν στη ντουλάπα, όποτε είπα να ξεκινήσω από αυτό. Τελικά όλη η σειρά που είχα δει ήταν βασισμένη σε αυτό το μικρό βιβλιαράκι. Αναρωτιέμαι τι γίνεται στα υπόλοιπα βιβλία.

Μακάρι να το είχα διαβάσει μικρή, θα μου άρεσε πολύ. Και τώρα το βρήκα καλό, αλλά ήταν παιδικό, όλα γίνονται γρήγορα και δεν υπήρχε πολύ ανάλυση. Ίσως διαβάσω και τα υπόλοιπα, αλλά δεν είμαι σίγουρη ακόμα.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

49. Vivian versus the Apocalypse, της Katie Coyle

img_20161203_155225

Readathon category: Ένα μετα-αποκαλυπτικό βιβλίο

Παρόλο που ο τίτλος έχει τη λέξη “Apocalypse”, δεν ξέρω αν θα το έλεγα μετα-αποκαλυπτικό. Αλλά τελοσπάντων νόμιζα ότι είναι, οπότε θα το βάλω σε αυτή την κατηγορία.

Το βιβλίο θεωρείται Young Adult. Δεν ξέρω τι κάνει ένα βιβλίο “Young Adult” (το να έχει έφηβο πρωταγωνιστή? Κι αν ο έφηβος είναι σε γκούλαγκ όπως στις “Παγωμένες Σκιές?), αλλά το βρήκα λίγο διαφορετικό από άλλα ΥΑ. Εκτός αν και το Hunger Games θεωρείται YA, τότε και αυτό είναι YA.

Ο κόσμος έχει κάποια προβλήματα (σεισμούς, τσουνάμια, τρομοκρατικές επιθέσεις, ότι γίνεται και τώρα δηλαδή) και πολλοί άνθρωποι στράφηκαν σε ένα προφήτη που προέβλεψε ότι η Αποκάλυψη θα συμβεί μια συγκεκριμένη μέρα. Εκείνη τη μέρα η Vivian αφήνει τους πιστούς γονείς της και πάει σε πάρτι. Γυρνώντας σπίτι βρίσκει δυο τρύπες στο ταβάνι και τους γονείς της άφαντους. Μου άρεσε πολύ το δίλημμα της Vivian. Δεν πίστευε, αλλά βλέπει με τα ίδια της τα μάτια δυο τρύπες στο ταβάνι και πολλούς πιστούς να έχουν εξαφανιστεί τη μέρα της Αποκάλυψης.

Ο κόσμος αρχίζει να τρελαίνεται. Όλο και πιο πολλοί αρχίζουν να πιστεύουν (το οποίο είναι πιο τρομακτικό από πολλά μετα-αποκαλυπτικά σενάρια καταστροφής) και οι άπιστοι πλέον δεν είναι ασφαλείς. Γίνεται και ένα road-trip στην Αμερική, υπάρχει και λίγο ρομάντζο αλλά πολύ προσγειωμένο και χωρίς να δίνεται σχεδόν καθόλου βάση (μεγάλο plus του βιβλίου). Μου άρεσε το ότι η Vivian ήταν μια κανονική έφηβη που αισθανόταν ότι οι ενήλικες θα την προστατέψουν από τα τρελά που συμβαίνουν. Γενικά το βιβλίο ήταν ρεαλιστικό όσον αφορά τον ανθρώπινο χαρακτήρα.

Ένα εύκολο ανάγνωσμα που θα σας κάνει να σκεφτείτε για την οικογένεια και την πίστη και τι συμβαίνει όταν βλέπεις κάτι κόντρα σε ότι πιστεύεις.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

50. We Need New Names, της NoViolet Bulawayo

img_20161203_155338

Readathon category: Ένα βιβλίο Αφρικανού συγγραφέα

Το βιβλίο είναι η αφήγηση της Darling, ενός κοριτσιού από μια ανώνυμη Αφρικανική χώρα (λογικά Ζιμπάμπουε). Το μισό βιβλίο αφορά τα παιδικά της χρόνια στη Ζιμπάμπουε όταν ήταν 11, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού: τα παιχνίδια που έπαιζαν, πώς έκλεβα γκουάβες για να φάνε και πολλά άσχημα γεγονότα μέσα από το αθώο παιδικό βλέμμα (ας πούμε ένα 11χρονο κοριτσάκι ήταν έγκυος και δεν καταλάβαιναν τι σημαίνει αυτό κλπ).

Όλα ήταν πολύ ενδιαφέροντα και το να το βλέπεις όπως ένα παιδί ήταν πολύ καλή ιδέα. Αλλά λίγο με κούρασε η γραφή σε κάποια σημεία, ο διάλογος ήταν μέσα στις παραγράφους και κάπου χονόμουν.

Στο δεύτερο μισό του βιβλίου, η Darling μετακομίζει στην Αμερική. Βρήκα αυτό το κομμάτι πιο ευκολοδιάβαστο, δεν ξέρω αν άλλαξε η γραφή ή φταίει το ότι μιλούσε για πράγματα πιο κοντά σε μένα. Ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον κομμάτι, μιλούσε για τη ζωή των παράνομων μεταναστών στην Αμερική (μπορούν να πάνε σχολείο/πανεπιστήμιο, δεν μπορούν να δουλέψουν νόμιμα ή να επισκεφθούν τη χώρα τους) και για το πως νιώθουν σαν να μην ανήκουν σε καμιά χώρα (γνωστό συναίσθημα και σε μένα).

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που σου μαθαίνει πολλά.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

51. Awakening (Monstress #1), των Marjorie Liu & Sana Takeda

img_20161203_155434

Readathon category: Ένα βιβλίο που ήταν δώρο

(love this dress <3)

Μια φίλη μου πήρε αυτό το comic book όταν επισκέφτηκε τις ΗΠΑ (τελείως τυχαία επιλογή 🙂 ). Το σχέδιο είναι καταπληκτικό. Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες είναι γυναίκες. Αλλά η ιστορία είναι λίγο μπλεγμένη, πρέπει να θυμάσαι ονόματα και να προσπαθείς να καταλάβεις μόνος σου τι συμβαίνει. Μιλάει για ένα πόλεμο ανάμεσα στους ανθρώπους και κάποια υβρίδια ανθρώπων/ζώων. Υπάρχουν κάποιες κακές μάγισσες. Κάτι αρχαίες δυνάμεις. Πολλά πράγματα γενικά. Ήθελα πιο πολλές πληροφορίες, το βιβλίο σε πετάει στη μέση της ιστορίας και πρέπει να βγάλεις νόημα. Στο κεφάλαιο 5 απέκτησε κάποιες χιουμοριστικές λεπτομέρειες (σαν manga) που το βελτίωσαν. Επίσης το fox girl, είναι πολύ γλυκούλι 🙂

20787355

Δεν ξέρω αν θα διαβάσω και τα επόμενα τεύχη.

⭐ ⭐ ⭐ 1/2

52. Toch een geluk, της Barbara Stok

img_20161203_155545

Readathon category: Ένα βιβλίο γραμμένο σε γλώσσα εκτός της ελληνικής

Νομίζω ότι είναι κλέψιμο να βάλω αγγλικό βιβλίο σε αυτή την κατηγορία, αφού νομίζω διάβασα πιο πολλά αγγλικά απ’ότι ελληνικά βιβλία τα τελευταία δυο χρόνια. Όποτε η μόνη μου επιλογή είναι τα ολλανδικά, στα οποία έχω επίπεδο παιδικού βιβλίου. Ή κόμικ! Πέρσι διάβασα το Vincent από την ίδια καλλιτέχνιδα. Αυτό το βιβλίο μιλάει για τη ζωή της, τυχαίες καθημερινές στιγμές, συνήθως αστείες. Αλλά και κάποιες πιο σοβαρές σκέψεις για το περιβάλλον και για τη μεγάλη στιγμή της καριέρας της, το Vincent κλπ. Μου αρέσει το στυλ ζωγραφικής της και γενικά ήταν ένα ωραίο και ευχάριστο βιβλίο

⭐ ⭐ ⭐ 1/2

Αυτό ήταν το τέλος του readathon16! Μπορώ να συνεχίσω να διαβάζω βιβλία από τις κατηγορίες που έμειναν (αν και με τίποτα δεν τελειώνω 64 φέτος), αλλά ένιωσα ότι θέλω ένα διάλειμμα. Να διαβάσω ότι θέλω επιτέλους!

Θα διαλέξω τα αγαπημένα μου βιβλία για φέτος, τα αγαπημένα μου ρούχα και τις αγαπημένες μου φωτογραφίες από τα τρία instagram challenges που συμμετείχα (booktember, booktober and bookxmas) και θα γράψω ένα post προς το τέλος του χρόνου.

Looking forward to readathon17!


11 thoughts on “Readathon 2016: Βιβλία 46-52 (THE END)

  1. Ωωωω μ’αρέσουν πολύ αυτά που ετοιμάζεις! Ειλικρινά μπράβο που επέλεξες να κρατήσεις το readathon και είχες diversity, διάβασες πολύ διαφορετικά μεταξύ τους αναγνώσματα, ζηλεύω πολύ! Και το Between Shades και το Vivian και το Hunger Games θεωρούνται ya, επειδή έχουν έφηβο πρωταγωνιστή και εξιστορούνται σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, δεν είναι απαραίτητα κακό απλά έχουμε μάθει να το συνδυάζουμε με πιο ελαφριά κείμενα κι ας είναι πολλές φορές “σημαντικά”. Το Monstress μου το είχε προτείνει η Akylina (μία blogger εδώ) και λέει ότι στη πορεία γίνεται όλο και καλύτερο, αν βρεις ευκαιρία να το διαβάσεις. Το έχω βρει και on line αν σ’ενδιαφέρει 😉 Λίγες μέρες και μπαίνουμε επιτέλους στο ’17! ^^

    Liked by 2 people

    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια 🙂 Αλλά σαν να παραήταν diversity, σκέφτομαι μήπως να επικεντρωθώ πιο πολύ στα είδη που με ενδιαφέρουν… αλλά θα δούμε πώς θα πάει το ’17.
      Το Volume 1 του Monstress που διαβασα εχει 6 κεφαλαια, δεν νομιζω οτι εχει βγει κατι παραπάνω. Στο τελευταίο κεφάλειο εξηγήθηκαν τα πάντα, αλλά μου έσπασε τα νευρα μεχρι τοτε. Δεν νομιζω να το συνεχίσω, ο χρόνος είναι λίγος και αυτά που θέλω να διαβάσω πολλά! 🙂
      Αντε σε λίγες μέρες λογικά θα βγουν και οι κατηγορίες για το readathon17, να αρχισω να προετοιμάζομαι για τη νέα χρονιά! 🙂

      Liked by 1 person

      1. Μη το λες, εγώ στενοχωρήθηκα όταν παρατήρησα ότι φέτος δεν είχε καθόλου diversity το διάβασμα μου. Του χρόνου θέλω να το αλλάξω λίγο, αλλά ξέρεις κολλάω με αυτά που μ’αρέσουν και δεν δοκιμάζω καινούρια πράγματα… οπότε καλά έκανες εσύ! Έμαθες πολλά. Το Monstress έχει νομίζω 9 issues ως τώρα, αλλά δεν ξέρω τι παίζει με τα volumes. Εννοείται θα τσεκάρω readathon ’17 😀 😀

        Liked by 1 person

      2. Ναι η αληθεια ειναι οτι το κανω για το diversity πιο πολυ. Να το προσπαθησεις κι εσυ του χρονου 🙂

        Like

  2. Παντα έχεις πολυ ομορφα βιβλια να μας προτεινεις, μπραβο σου που καταφερες το readathon. Εγω φυσικα το παρατησα, εχω πολυ αγχος και διαφορα θεματα που δεν μου επιτρεπουν να βαζω καποιο προγραμα. ❤

    Liked by 1 person

    1. Ευχαειστωω 🙂 Κι εγω καπου τωρα προς στο τελος εβλεπα αυτα που θελω να διαβασω και δεν ταιριαζαν σε καμια κατηγορια και τσαντιζομουν 🙂 Αλλα οτι διαβασα ήθελα να το διαβασω (καποτε στη ζωη μου), οποτε βοηθησε το readathon να οργανωθω!

      Liked by 1 person

      1. Υπέροχα! Θα ήθελα ίσως σε μικρότερη κλίμακα να κάνω ένα ρινταθον..το πρόβλημά είναι ότι διαβάζω εντελώς συναισθηματικά. Το πρόγραμμα δεν μου ταιριάζει 😦

        Liked by 1 person

      2. Το καλο ειναι οτι αν το παρεις αποφαση, διαβαζεις εκτος του comfort zone σου. Δεν ξερω πως θα το κανει του χρονου, αλλα θα εχει σιγουρα καποια μινι κατηγορια (φετος ηταν 12 βιβλια νομιζω) για να δοκιμασεις 🙂 Ή μπορεις απλα να παρεις ιδεες, δεν χρειαζεται να πιεζεσαι.

        Liked by 1 person

Leave a comment