Readathon 2016: Βιβλία 41-45

Readathon 2016: Βιβλία 1-5

Readathon 2016: Βιβλία 6-10

Readathon 2016: Βιβλία 11-15

Readathon 2016: Βιβλία 16-20

Readathon 2016: Βιβλία 21-25

Readathon 2016: Βιβλία 26-30

Readathon 2016: Βιβλία 31-35

Readathon 2016: Βιβλία 36-40

readathon-41-45-small

41. The Heart Goes Last, της Margaret Atwood

img_20161105_112117

Readathon category: ένα βιβλίο από βιβλιοπωλείο που συνήθως δεν ψωνίζετε

Το αγόρασα από τι Waterstones στο Λονδινο. Είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο εμφανισιακά, υπογεγραμμένο κιόλας από τη Margaret Atwood.

img_20161001_131237

Ευτυχώς που είναι τόσο όμορφο απ’έξω. Γιατί από μέσα ήταν απογοητευτικό.

Η αρχή ήταν καλή. Μια ελαφρώς δυστοπική Αμερική, όπου πολλοί είναι άνεργοι, υπάρχει βία στους δρόμους. Ένα νεαρό ζευγάρι αναγκάζεται να μείνει στο αμάξι του όταν και οι δύο μένουν άνεργοι. Μέχρι που μια μέρα βλέπουν μια διαφήμιση που τους προσφέρει μια νέα ζωή.

Μπορούν να μείνουν σε ένα ωραίο σπίτι, σε μια ωραία πόλη και τους προσφέρονται δουλειές. Μόνο που κάθε δεύτερο μήνα θα μένουν στη φυλακή. Που δεν είναι και άσχημα, γιατί όλοι στην πόλη ζουν έτσι, οπότε απλά οι γείτονές σου είναι κι αυτοί φυλακή μαζί σου. Έτσι δεν υπάρχει εγκληματικότητα, αφού όλοι είναι ίσοι, όλοι έχουν δουλείες, όλοι είναι φυλακισμένοι (οπότε οι φύλακες και το προσωπικό της φυλακής φέρονται επίσης καλά, τον επόμενο μήνα αλλάζουν οι ρόλοι) .

(εξου και οι πορτοκαλί πυτζαμούλες)

Τόσες καλές προοπτικές σε αυτή την ιστορία.
Αλλά αμέσως μετά, το βιβλίο χαλάει σε μεγάλο βαθμό. Μόλις το ζευγάρι μπαίνει στην πόλη, μεταφερόμαστε ένα χρόνο αργότερα (χωρίς καμία περιγραφή της πόλης, είχαν φίλους?) και πολλές σελίδες ξοδεύονται σε ανούσια sex games. Μετά, εντελώς ξαφνικά, η συγγραφέας καταλαβαίνει ότι κάπως πρέπει να τελειώσει η ιστορία. Βρίσκει κάποιους τραγικά κλισέ λόγους που κανουν την πόλη και τους δημιουργούς της κακούς. Μετά υπάρχει λίγη δράση και τελειώνει με κάποια φιλοσοφικά ερωτήματα που δεν ταιριάζουν καθόλου στην αρχική ιδέα.

Όσον αφορά τους χαρακτήρες: η γυναίκα είναι εντελώς παρανοϊκή. Πρέπει να πάει για ψυχοθεραπεία ή κάτι τέτοιο επειγόντως. Δεν σκέφτονται έτσι οι φυσιολογικοί άνθρωποι. Και στο τελευταίο μέρος του βιβλίο, τα κομμάτια της ήταν απίστευτα βαρετά, τα περνούσα στα γρήγορα για να πάω στου άντρα, που είχαν λίγο δράση. Και ο άντρας χάλια ήταν. Υποτίθεται ότι αγαπιούνται? Γιατί το μόνο που είδα είναι το συμβόλαιο: παντρευτήκαμε, άρα ας ενδιαφερόμαστε αν ζει ή πεθαίνει ο άλλος. Δεν υπήρχε καθόλου αγάπη.

Είναι πολύ ενοχλητικό να σκέφτομαι πόσα θα μπορούσε να είχε κάνει με αυτή την ιδέα. Πως η πόλη θα άρχιζε σιγά σιγά να δυσλειτουργεί όταν οι άνθρωποι άρχισαν να θεωρούν ότι είναι άδικο να μένουν στη φυλακή, πως θα άρχιζε η εγκληματικότητα όταν έβλεπαν ότι δεν υπάρχουν συνέπειες…

Μου φαίνεται ότι η συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει την καλή ιδέα της. Μετά δεν ήξερε πως να συνεχίσει. Έπρεπε όμως να παραδώσει το βιβλίο. Άρχισε να βάζει σεξ (πάντα πουλάει) και μετά έκλεισε με κάποια κλισέ “evil”. Και πολλά διαφορετικά κακά (αντε ας μην κανω σποιλερ), γιατί ένα δεν ήταν αρκετό. Μετά τη σελίδα 60 φαίνεται σαν να έγραψε το βιβλίο μέσα σε μια βδομάδα.

Του δίνω 2,5 αστέρια γιατί μου άρεσε η αρχή και κάποια κομμάτια εδώ κι εκεί.

Και επειδή είναι το πιο όμορφο βιβλίο της βιβλιοθήκης μου προς το παρόν.

⭐ ⭐ 1/2

42. Audition, του Ruy Murakami

img_20161105_112240

Readathon category: ένα βιβλίο από Ασιάτη συγγραφέα

Κι άλλη απογοήτευση… Μου άρεσε πολύ το In the miso soup του Ruy Murakami, ήταν creepy και άρρωστο. Ήξερα ότι το Audition είναι γνωστή καλτ ταινία. Αλλά ήταν πολύ απογοητευτικό. Δεν γίνεται τίποτα! Χήρος ψάχνει να παντρευτεί και κάνει οντισιόν υποτίθεται για ταινία, έτσι ώστε να διαλέξει σύζυγο. Την διαλέγει άμεσα, αρχίζουν τα ραντεβού και στις τελευταίες 15 σελίδες αποκαλύπτεται ότι είναι psycho. Καθόλου ατμόσφαιρα επίσης, στο In the miso soup από την αρχή υπάρχει μια creepy ατμόσφαιρα.

Του βάζω 3 αστέρια επειδή είναι γιαπωνέζικο και επειδή έχει και ωραίο εξώφυλλο.

(δεύτερη φορά αποδεικνύεται ότι δεν πρέπει να κρίνεις από το εξώφυλλο)

⭐ ⭐ ⭐

43. Ice Twins, του S.K. Tremayne

img_20161105_112510

Readathon category: ένα βιβλίο που διαδραματίζεται κάπου που πάντα θέλατε να ταξιδέψετε

Το βιβλίο διαδραματίζεται σε ένα μικροσκοπικό νησί στη Σκωτία. Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα: δίδυμα κοριτσάκια, το ένα πεθαίνει σε ατύχημα και ένα χρόνο μετά, το άλλο αρχίζει να λέει ότι είναι το κοριτσάκι που πέθανε και όχι αυτό που νόμιζαν ότι έζησε. Στο μεταξύ η οικογένεια μετακομίζει από το Λονδίνο σε ένα ιδιωτικό νησάκι κοντά σε ένα χωριό στη Σκωτία.

Οικογενειακό δράμα, ένα ψυχολογικό θρίλερ που ξεδιπλώνεται σταδιακά. Δεν ξετρελάθηκα με την εξήγηση στο τέλος, αλλά γενικά μου άρεσε πολύ το βιβλίο. Δεν θα έλεγα ότι είναι ακριβώς creepy, αλλά είχε μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και προς το τέλος ήταν κάπως τρομακτικό. Και το παιδάκι ήταν spooky!

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

44. …καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς, των Sylvain Ricard, Ντανιέλ Καζανάβ (Εικονογράφηση), Χρόνης Μίσσιος(Συγγραφέας), Μυρτώ Ράις (editor)

img_20161105_112638

Readathon category: ένα βιβλίο συγγραφέα που ανακαλύψατε για πρώτη φορά φέτος

Φέτος άκουσα για  πρώτη φορά για το Χρόνη Μίσσιο και το βιβλίο του “…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς”, οπού μιλάει για τη ζωή του. Μια ζωή που ξοδεύτηκε σε φυλακές και εξορίες από τα 16 του. 20 χρόνια χαμένα γιατί ήταν κομμουνιστής. Πόσο ηλίθιος ήταν ο κόσμος τότε… (ακόμα είναι, αλλά για άλλους λόγους).

Δεν έχω διαβάσει το κανονικό βιβλίο. Αυτό είναι ένα graphic novel βασισμένο σε αυτό. Η εικονογράφηση είναι πολύ καλή. Πιστεύω ότι το κανονικό βιβλίο θα μου αρέσει πιο πολύ, νομίζω ότι το graphic novel είναι το καλύτερο μέσο για αυτή την ιστορία. Αλλά είναι μια πολύ καλή δουλειά και κάνει και το κανονικό βιβλίο πιο διάσημο. Θα προσπαθήσω να το διαβάσω και αυτό σύντομα.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

45. Έθιμα Ταφής, της Hannah Kent

img_20161105_112933

Readathon category: ένα βιβλίο συγγραφέα από την Ωκεανία

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ισλανδία το 1829. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που κατηγορείται ότι σκότωσε κάποιον και περιμένει την εκτέλεσή της. Επειδή δεν υπήρχαν φυλακές (έστελναν τους φυλακισμένους στην Κοπεγχάγη), μένει με μια οικογένεια μέχρι την εκτέλεσή της. Ένας νεαρός παπάς την βοηθάει να προετοιμαστεί πνευματικά για την εκτέλεσή της.

Το σκηνικό είναι καταπληκτικό. Κρύα Ισλανδία, όπου πρέπει να δουλεύεις συνέχεια για να έχεις φαγητό. Οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες, κυρίως η Άγκνες (ο βασικός χαρακτήρας), ο άντρας που πέθανε και η μητέρα της οικογένειας. Θα ήθελα λίγη ανάλυση για τις κόρες της οικογένειας, αλλά κάπου έπρεπε να σταματήσει το βιβλίο. Μου άρεσε πολύ και αυτό είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο για μένα όταν το βιβλίο διαδραματίζεται σε χρονολογία που αρχίζει με κάτι λιγότερο από 19ΧΧ.

Το συνιστώ!

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 1/2

Advertisements

21 thoughts on “Readathon 2016: Βιβλία 41-45

   1. Να μας δείξεις όμως και τον Γάτο σου! Το περσινό Readathon με τον Σωκράτη (συγγνώμη αν δεν θυμάμαι σωστά) ήταν αξεπέραστο!

    Like

   2. Καλε Ζιζη τη λενε τη γατουλινα μου! Χαχα Σωκρατης! Καλο! Μου κανει photobombing στην πρωτη φωτογραφια 🙂 Θα την βγαζω στα book hauls και μπορει και στο readathon 2017. Δεν εχω σκεφτει ακομα τι φωτογραφιες να βγαζω.

    Liked by 1 person

   3. Πω! Χίλια συγγνώμη! Κάποιας άλλης blogger o γάτος λέγεται Σωκράτης αλλά αδυνατώ να θυμηθώ για την ώρα. Μπέρδεψα τα γατόνια ;(
    Μακάρι να μπορούσα να σε βοηθήσω… Εγώ δεν έχω σκεφτεί θέμα για το τρέχον έτος. Πάλι καλά που τον τελειώσα να λέω…

    Liked by 2 people

   4. Εγω δεν θα τον τελειωσω, ελεγα να κανω ολες τις κατηγοριες αλλα δεν θα προλαβω 😦 Χαχα πρεπει να βαζω τη Ζιζη πιο συχνα στο blog, να μην την ξεχνατε 🙂

    Liked by 1 person

   5. Ναι, με συγχωρείτε για την ενόχληση, εμείς λεγόμαστε Σωκράτης! 😀

    Zizeloni νομίζω πως η ντουλάπα σου θα έκανε το modcloth περήφανο! 😛

    Liked by 2 people

   6. Βρηκαμε το Σωκρατη! Αλληλουια! Δεν το ηξερα το modcloth! Τωρα να πω ευχαριστω? Αυτο μου ελειπε, κι αλλο online shopping…

    Liked by 1 person

   7. Oops δεν λες τιποτα 🙂 Μπα ειμαι πιστη στο heel (να βοηθαω και την πατριδα). Αλλα καλο και το modcloth, αν βρω τιποτα φτηνο why not 😛

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s