Readathon 2016: Βιβλία 31-35

Readathon 2016: Βιβλία 1-5

Readathon 2016: Βιβλία 6-10

Readathon 2016: Βιβλία 11-15

Readathon 2016: Βιβλία 16-20

Readathon 2016: Βιβλία 21-25

Readathon 2016: Βιβλία 26-30

31-35

31. Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, της Άλκης Ζέη

IMG_20160723_162712

Readathon category: Ένα βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα

Μου άρεσε πάρα πολύ!

Η Ελένη/Δάφνη είναι η αρραβωνιαστικιά του γνωστού αντάρτη Αχιλλέα. Κατά τον Εμφύλιο την κλείνουν φυλακή (πραγματικά τραγικές ιστορίες). Αφού βγαίνει και αφου ξοδέψει δυο ανέμελα χρόνια στη Ρώμη, πάει στην Τασκένδη (όπου πολλοί έλληνες κομμουνιστές είχαν βρει καταφύγιο) για να ζήσει με έναν άντρα που σχεδόν δεν ξέρει. Την βλέπουμε να τα θυμάται όλα αυτά ενώ βρίσκεται στο Παρίσι για να γλυτώσει από τη δικτατορία.

Παρόλο που το βιβλίο ακούγεται πολιτικό και είναι βασισμένο στη ζωή της Άλκης Ζέη (πήγε Τασκένδη και Παρίσι, αλλά δεν υπήρχε Αχιλλέας), καταφέρνει να είναι αρκετά ουδέτερο. Είναι η ιστορία ζωης μιας γυναίκας που καταλαβαίνει ότι δεν της αρέσει η ζωή της, ότι δεν αγαπάει τον άντρα της αλλά πρέπει να μείνει μαζί του για τα μάτια του κόσμου, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι οι ιδέες του κομμουνιστικού κόμματος δεν είναι νόμος και απλά θέλει να γυρίσει στην πατρίδα της.

Όσο για την πολιτική κατάσταση που περιγράφει το βιβλίο, τι να σχολιάσω… υπάρχει λόγος που δεν μαθαίνουμε τίποτα σχεδόν για τον Εμφύλιο στο σχολείο… ντροπή πραγματικά…

Η γραφή είναι καταπληκτική. Μακάρι η Άλκη Ζέη να είχε γράψει και άλλα βιβλία για ενήλικες. Δεν διαβάζω πολλά ελληνικά βιβλία, ίσως γι’αυτό να μου άρεσε τόσο, λογικά νιώθω πιο κοντά στην ελληνική κουλτούρα. Όπως και να’χει το απόλαυσα πραγματικά και ήρθε και την κατάλληλη εποχή, με έκανε να το ξαναρίξω με τα μούτρα στο διάβασμα.

PS. Τα ρούχα που διάλεξα είναι λίγο αστεία (ενώ το βιβλίο όχι), αλλά η μπλούζα είναι κομμουνιστική (αγορασμένη από Κίνα) και η φούστα μου κάνει κάτι από Γαλλία των 70s (αλλά επίσης αγορασμένη από Κίνα.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

32. HHhH, του Laurent Binet

IMG_20160723_162857

Readathon category: Ένα βιβλίο όπου ο πρωταγωνιστής είναι ιστορικό πρόσωπο

Αυτό είναι ένα ιστορικό βιβλίο για μια επίθεση δολοφονίας εναντίον ενός από τους χειρότερους Ναζί, του Heydrich (Χάιντριχ). Όχι ιστορικό μυθιστόρημα. Ιστορικό βιβλίο. Ο συγγραφέας επιμένει (πολλές φορές) ότι δεν έχει γράψει τίποτα που δεν συνέβη ή που δεν συνέβη έτσι ακριβώς. Και τον πιστεύω. Ακούγεται βαρετό, έτσι δεν είναι?

Ε λοιπόν δεν είναι. Είναι γραμμένο με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, με το συγγραφέα να περιγράφει το πως γράφει το βιβλίο, μια ταινία που είδε, ένα βιβλίο για την ίδια εποχή που διάβασε και τι λάθη είχε, ένα μουσείο που επισκέφτηκε. Δυο-τρεις φορές έγραψε κάτι, μόνο και μόνο για να το πάρει πίσω μετά από λίγες σελίδες, λέγοντας “απότι φαίνεται έκανα λάθος, δεν έγινε έτσι αυτό που έγραψα πριν”. Η γραφή είναι πολύ καλή, ακόμα και χωρίς να περιέχει μυθοπλασία. Παραδέχομαι ότι κάπου στη μέση βαρέθηκα. Δεν είχαμε γνωρίσει ακόμα τους επίδοξους δολοφόνους, υπήρχαν πολλά ονόματα και τοποθεσίες και βαρετά πράγματα. Αλλά οι τελευταίες 100 σελίδες… Δεν μπορούσα να αφήσω το βιβλίο κάτω. Πώς το κατάφερε αυτό αναφέροντας μόνο πραγματικά γεγονότα?

Και κάτι άλλο… Ο τρόπος με τον οποίο περιέγραφε κάποιες από τις απαίσιες πράξεις των Ναζί ήταν πολύ ιδιαίτερος. Φαινόταν σαν να περιγράφει κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Και έτσι το έβλεπαν και αυτοί τότε. Ο συγγραφές σπάνια προσέθετε σχόλια. Και αυτό το έκανε ακόμα χειρότερο. Γιατί ένιωθες πως οι Ναζί σκέφτονταν τότε, πως δικαιολογούσαν στον εαυτό τους αυτά που έκαναν.

Πιστεύω ότι είναι σπουδαίο βιβλίο, αλλά αν βαριέστε την ιστορία (κι εγώ δεν είμαι καμία φαν), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το βαρεθείτε. Αλλά θα έλεγα ότι αξίζει μια ευκαιρία.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

33. The Vegetarianτης Han Kang

IMG_20160723_163151

Readathon category: Ένα βιβλίο που κέρδισε κάποιο ξένο λογοτεχνικό βραβείο τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο μεγάλος νικητής του Man Booker International Prize. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νότιο Κορέα, όπου μια γυναίκα βλέπει ένα όνειρο και αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος (vegan βασικά, όχι απλά vegetarian). Η ιστορία χωρίζεται σε τρία μέρη (χρονολογικά συνεχόμενα) και κάθε κομμάτι βλέπουμε την ιστορία από τα μάτια άλλου χαρακτήρα (πότε της ίδιας της γυναίκας, αύτο κάπως μου έλειψε).

Πριν το διαβάσω νόμιζα ότι θα επικεντρώνει στο πόσο περίεργο είναι στην Κορέα να είσαι vegetarian. Και αν τα λέει σωστά το βιβλίο, είναι πολύ περίεργο. Ελπίζω πραγματικά να υπάρχει μια δόση υπερβολής σε αυτό το θέμα.

Αλλά φυσικά το βιβλίο είναι πολλά παραπάνω. Είναι ψυχικές ασθένειες και οικογενειακές σχέσεις, περίεργες σεξουαλικές επιθυμίες και μυστικά. Δεν έχω διαβάσει άλλο βιβλίο τοποθετημένο στη σύγχρονη Νότιο Κορέα, μου άρεσε που έμαθα για τη νοοτροπία τους. Θυμίζει πολύ γιαπωνέζικη και το βιβλίο θύμιζε γιαπωνέζικη λογοτεχνία. Η γραφή γενικά ήταν καλή, μόνο που ψιλοβαρέθηκα στο τρίτο μέρος, πολλές σκέψεις και όνειρα (τα ΜΙΣΩ τα όνειρα στα βιβλία).

Μου άρεσε και θα το πρότεινα. Είναι μικρούλι όποτε δεν πρόλαβα να βαρεθώ. Αλλά έχω μια υποψία ότι αν ήταν μεγαλύτερο μπορεί και να βαριόμουν, αν συνέχιζε σε αυτό το στυλ. Εκτός και αν είχε ένα τέταρτο μέρος πάλι με περίεργες σεξουαλικές ιστορίες. Disturbing, but not boring for sure.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

34. Skim, των Mariko Tamaki and Jillian Tamaki

IMG_20160723_163432

Readathon category: Ένα βιβλίο με μόνο μια λέξη στον τίτλο

Το βιβλίο είναι ένα graphic novel από τις δημιουργούς του πολύ καλού This One Summer, με το καταπληκτικό σχέδιο. Φοβόμουν ότι δεν θα μου άρεσε τόσο, είναι νομίζω συνηθισμένο να απογοητεύεσαι με την πρώτη δουλεία συγγραφέων των οποίων την μετέπειτα δουλειά έχεις λατρέψει (με περιμένει το Wind/Pinball στο ράφι και φοβάμαι ότι θα με απογοητεύσει).

Αλλά μου άρεσε πολύ! Το σχέδιο είναι και πάλι καταπληκτικό, ίσως λιγότερο λεπτομερές από το This One Summer. Αλλά μπορούσα να ταυτιστό περισσότερο με αυτο το έφηβο κορίτσι. Η Κιμ είναι μια κανονική έφηβη με κανονικα προβλήματα. Είναι Wicca (και αυτή είναι η αποτυχημένη μου προσπάθεια να ντυθώ κάτι που να μαγισσοφέρνει, ξεμένω από ρούχα…), δηλαδή διαβάζει για μαγεία και ρίχνει Ταρώ. Έχει μια φίλη αλλά αρχίζει να νιώθει ότι δεν συνεννοούνται και πολύ καλά πλέον, υπάρχει μια καθηγήτρια που συμπαθεί πολύ, κάποιος στο σχολείο αυτοκτόνησε… Όλα αυτά δίνονται με ένα τόσο ρεαλιστικό τρόπο. Δεν νιωθεις καθόλου σαν να βλέπεις ταινία του Hollywood, νιώθεις ότι είναι μια πραγματική ιστορία. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί μου άρεσε, οπότε μάλλον πρέπει να το διαβάσετε!

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

35. Between the World and Me, του Ta-Nehisee Coates

IMG_20160723_163620

Readathon category: Ένα non-fiction βιβλίο

Περίμενα περισσότερα από αυτό το βιβλίο. Είναι το γράμμα που γράφει ο συγγραφέας στον έφηβο γιο του, με αφορμή ένα από τα πολλά περιστατικά “αστυνομικός σκοτώνει άοπλο μαύρο έφηβο και δεν τιμωρείται”, και του μιλάει για το πως είναι να είσαι μαύρος στις ΗΠΑ. Το βιβλίο είναι δομημένο έτσι ώστε ο συγγραφέας να αναλύει τις ιδέες του μεσα από την περιγραφή της ζωής του. Αν και η δομή μου άρεσε, η γραφή δεν με κράτησε. Θέλω περισσότερα στοιχεία και λιγότερο λυρισμό. Κρίμα, γιατί πρέπει να γράφονται περισσότερα βιβλία σαν και αυτό. Δεν ήταν κακό, απλά… θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Μου άρεσε πολύ περισσότερο ο τρόπος που ανέλυε το ρατσισμό το Americanah. Αν και αυτό το βιβλίο είχε επικεντρώσει περισσότερο στο φόβο και την ανασφάλεια που νιώθουν οι μαύροι εξαιτίας του ρατσισμού, κυρίως λόγω των αστυνομικών.

Τέλοσπάντων, περίμενα κάτι παραπάνω. Δεν ήταν κακό, αλλά δεν μου ταίριαξε.

⭐ ⭐ ⭐ 1/2

Advertisements

14 thoughts on “Readathon 2016: Βιβλία 31-35

 1. Μ’αρέσουν πολύ αυτά τα posts! Τα γούστα μας μοιάζουν και σχεδόν ότι διαβάζεις, με κάνεις να θέλω να το διαβάσω κι εγώ. Σίγουρα στα to-read το Skim και Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (είχα γνωρίσει από κοντά την Άλκη Ζέη και είχε μιλήσει για τα χρόνια της στο εξωτερικό, ήταν απίστευτη, είχε πει ότι το μόνο που τους ένοιαζε τότε ήταν να κάνουν τέχνη για να μπορούν να ξεφύγουν). Αυτό με τους Ναζί δεν μπορώ να το διαβάσω, με επηρεάζει πολύ, και το Vegeterian το σκεφτόμουν…. αλλά κάτι με κρατά πίσω. Σκίζεις στο readathon! Γεμάτες ποικιλία οι επιλογές σου 🙂

  Liked by 2 people

  1. Ωωω ευχαριστω! Το Skim θα σου αρεσει σιγουρα! Το Vegetarian δεν ξερω… θα το προτεινα σε φαν της γιαπωνεζικης λογοτεχνιας αλλα γενικα σεν ξερω.

   Αυτο ειναι το καλο με το readathon, οτι διαβαζω διαφορετικα πραγματα. Αλλιως μπορει να ειχα κολλησει και να διαβαζα ολο το μουρακαμι φετος ή ολο τον Μαυρο Πυργο. Αλλα χλωμο το βλεπω να τελειωσω και τις 64 κατηγοριες. Και επισης ξεμενω απο ρουχα! 🙂

   Liked by 1 person

   1. Κι εγώ δεν καταλαβαίνω πως ειναι δυνατόν με δυο ντουλάπες γεμάτες να μην έχω αρκετά ρούχα… αλλά δεν έχω 🙂 Το readathon ειναι 64 βιβλία, δεν εχω 64 συνολάκια με τιποτα!

    Liked by 1 person

 2. Απ’ ολα αυτα, θα ηθελα να διαβασω την αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Συμφωνώ μαζί σου για τον εμφύλιο, και οτι υπάρχει λόγος που δε διδάσκεται στα σχολεία. Αυτά που συνέβησαν, και απο τις 2 πλευρές, ήταν απαράδεκτα!
  Πάντως αν θες να μάθεις περισσότερα για το θέμα, θα σου συνηστούσα το βιβλιο του Παπαπαθεοδώρου, ‘οι κορες της λησμονιάς’. Ειναι αντικειμενικός, περιγράφει τα γεγονότα και απο τις 2 πλευρές, και κυριως παραθέτει στοιχεία στο τέλος του βιβλίου, ωστε να αποδεικνύει τα γραφόμενά του.

  Liked by 1 person

  1. Δεν το ηξερα το βιβλιο, θα το διαβασω σιγουρα! Η Αρραβωνιαστικια του Αχιλλεα ειναι παρα πολυ καλο, να το διαβασεις!

   Like

 3. Pingback: Zizeloni van Kat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s