Διαβάζοντας εκτός readathon

Όπως θα ξέρετε, ακολουθώ και φέτος το readathon του somuchreading.com.

Διαβάζω βιβλία που ανήκουν σε 64 κατηγορίες και βγάζω φωτογραφίες το κάθε βιβλίο με ρούχα που του ταιριάζουν (κάπως). Αυτά εχω διαβάσει μέχρι στιγμής:

Readathon 2016: Βιβλία 1-5

Readathon 2016: Βιβλία 6-10

Readathon 2016: Βιβλία 11-15

Readathon 2016: Βιβλία 16-20

Πρόσφατα έπρεπε να κάνω ένα σύντομο ταξιδάκι Ελλάδα. Το βιβλίο που διαβάζω τώρα είναι το Πόλη στις Φλόγες, το οποίο πρέπει να ζυγίζει ένα δίκιλο τουλάχιστον. Όχι και η καλύτερη επιλογή για βιβλίο ταξιδιού. Και θα έπρεπε να το ξαναφέρω πίσω, δεν θα το τελείωνα στην Ελλάδα σίγουρα.

Όταν έφτασα Ελλάδα, είδα τη στοίβα που είχα παραγγείλει (coming soon σε άλλο post) και αποφάσισα να διαβάσω κάποια μικρά εκεί για να μην τα κουβαλάω πέρα-δώθε.

2016-03-30 18.28.03

Ένα από τα βιβλία που η Ελένη του OverThePlace προτείνει. Καταρχάς, είναι ωραία έκδοση:

Αλλά και χωρίς ζωγραφιές, είναι ένα τέλειο βιβλίο. Είναι μικρό, μάλλον για παιδιά. Αν και είναι αρκετά λυπητερό, οπότε προσοχή πριν το δώσετε στα παιδιά σας!

Το βιβλίο είναι για ένα αγόρι που η μητέρα του έχει καρκίνο. Ένα δεντρο-τέρας αρχίζει να τον επισκέπτεται τα βράδια για κάποιο λόγο.

Το βιβλίο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο. Σκεφτείτε ότι το διάβαζα στα ΜΜΜ ή περιμένοντας σε ουρές και πάλι ήμουν εντελώς μέσα στην ιστορία. Για να το τελειώσω άφησα 2 μετρό να περάσουν στο Σύνταγμα ενώ καθόμουν στα παγκάκια και διάβαζα.

Είναι η πρώτη φορά που σε ταινία ή βιβλίο καταλαβαίνω τι σημαίνει καρκίνος. Ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτό. Δεν θα φανερώσω αν η μητέρα πεθαίνει ή όχι ή αν το μαθαίνουμε καν στο τέλος του βιβλίου. Απλά λέω ότι κατά τη διάρκεια του βιβλίου ο κίνδυνος του καρκίνου είναι ολοφάνερος, κάτι που δεν έχω ζήσει με άλλες ιστορίες.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Είναι πολύ μικρό, χωράει άνετα στην to-read λίστα σας 🙂

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

2016-03-31 15.47.46

 

Δυστυχώς δεν θα το πρότεινα αυτό το βιβλίο, με εκνεύρισε.

Αγαπώ τη Ζώρζ Σαρρή, έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία της, πολλές φορές το καθένα.

2016-04-02 17.39.03

Μου αρέσουν περισσότερο οι αυτοβιογραφικές της ιστορίες, νιώθω σαν να την ξέρω πλέον.

Αλλά αυτό το βιβλίο… ουφ! Εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρωταγωνιστής αναγκάζεται να μετακομίσει στην Οδησσό, αφήνοντας τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη στη Γαλλία, μιας και είναι δύσκολο ταξίδι λόγω πολέμου. Ο πρωταγωνιστής είναι από τους πιο σιχαμένους άντρες. Γράφει συνέχεια αηδιαστικά ρομαντικά γράμματα στη γυναίκα του: “Δεν μπορώ να ζω μακριά σου” “γιατί μου έγραψες τόσα λίγα στο γράμμα, δεν μ’αγαπάς, υποφέρω” κλπ

Και μετά την κερατώνει.

Και το χειρότερο είναι ότι το βιβλίο τον δικαιολογεί γιατί “οι άντρες χρειάζονται το σεξ, ενώ οι γυναίκες όχι, μπορούν να περιμένουν”.

Επειδή αγαπώ τη Ζώρζ Σαρρή, θα υποθέσω ότι αυτή δεν είναι η άποψή της και απλά μετέφερε την άποψη της εποχής.

Επίσης βρήκα το τέλος κάπως φτηνό. Παρόλα αυτά είναι καλογραμμένο και μικρό βιβλίο, που διαδραματίζεται σε πόλη και μέρος που σπάνια διαβάζουμε, οπότε δεν χάνετε και κάτι να το διαβάσετε.

⭐ ⭐ 1/2

2016-04-04 01.50.04

Το είχα διαβάσει όταν είχε βγει πριν μερικά χρόνια, αλλά δεν θυμόμουν τίποτα.

Εκτός από το ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα. Το θυμήθηκα μετά από λίγα κεφάλαια, αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Ο αφηγητής είναι ένας 15χρονος με αυτισμό, που λατρεύει την επιστήμη. Το βιβλίο είναι ιδιαίτερο για αυτό ακριβώς το λόγο: βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Επίσης κάθε δεύτερο περίπου κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε κάτι επιστημονικό: ένα μαθηματικό γρίφο, κάτι αστρονομικό κλπ.

Ήταν ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα. Το προτείνω!

⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

 

 

Αυτό είναι το αγαπημένο μου βιβλίο (νομίζω) και το διαβάζω όποτε πάω Ελλάδα. Όχι όλο πάντα, αυτή τη φορά πρόλαβα να διαβάσω το 1/4.

Όταν ήμουν μικρή διάβαζα μια συντομευμένη έκδοση:

2016-04-02 17.38.39

Μια μέρα το βρήκα τυχαία στο παζάρι της Κλαυθμώνος σε δίτομη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο. Το σκεφτόμουν αν έπρεπε να το πάρω, ήταν άγνωστες εκδόσεις και φοβόμουν για τη μετάφραση, φοβόμουν γενικά μην για κάποιο λόγο μου χαλάσει την άποψη για το βιβλίο.

Αλλά το πήρα.

2016-04-02 17.38.09

Και είμαι πολύ χαρούμενη που το έκανα. Έχανα τόσα πολλά! Η συντομευμένη έκδοση είναι για παιδιά, οπότε οτιδήποτε σεξουαλικό ήταν εκτός. Και χάνεις πολλά έτσι. Επίσης το παρελθόν των γονιών δεν υπάρχει, τελοσπάντων αγοράστε το σε κανονική έκδοση!

Θέλω να το διαβάσω και στα αγγλικά, τώρα που έχω άνεση. Αλλά έχω άλλο κόλλημα: θέλω να πάω στο Μπρούκλιν, λίγα τετράγωνα μακριά από τη γέφυρα Williamsburg (εκεί έμενε η οικογένεια) και να το αγοράσω από εκεί. Οπότε θα πάρει λίγο καιρό ακόμα. Και φανταστείτε ότι ήμουν στο Μπρουκλιν πριν λίγα χρόνια και είδα ένα πλανόδιο να το πουλάει. Αλλά δεν διάβαζα ακόμα βιβλία στα αγγλικά και δεν το πήρα! Τι βλακεία!

Υποθέτω ότι όλοι το έχετε διαβάσει. Αν όχι, κάντε το!.

Η ιστορία διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα στις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν. Η ιστορία γυρνάει γύρα από ένα κορίτσι, τη Φράνση Νόλαν και την οικογένεια της, που προσπαθούν να επιζήσουν και να κάνουν κάτι παραπάνω από το να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν.

Το λατρεύω! Διαβάστε το!

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐


12 thoughts on “Διαβάζοντας εκτός readathon

  1. “Το τέρας έρχεται” ήταν εξαιρετικό. Το “ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα” το είχα δει πριν δύο χρόνια στο θέατρο και ήταν επίσης πολύ καλό, αλλά θα ήθελα να διαβάσω και το βιβλίο για μία πιο ολοκληρωμένη άποψη.

    Liked by 1 person

    1. Δεν το ηξερα οτι ειναι θεατρικο! Σιγουρα το βιβλίο θα έχει διαφορές, αφού τα διηγείται όλα το παιδί, λέει τις σκέψεις του για τα πάντα κλπ. Και το καλύτερο είναι ότι είναι βιβλίο με χιούμορ, παρόλο που ακούγεται κάπως βαρύ το θέμα.

      Liked by 1 person

  2. Αχ, το «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» το πέτυχα το Σάββατο σε σπάνια έκδοση σε ένα βιβλιοπωλείο στο κέντρο και δεν το πήρα. Φοβήθηκα όμως την μετάφραση από την παλιά έκδοση και δεν το αγόρασα τελικα..

    Liked by 1 person

    1. Δεν ξερω αν ειναι απο αυτά τα βιβλία μου που αρέσουν επειδή τα διαβάζω από μικρή… Και αν το διάβαζα πρώτη φορά τώρα σίγουρα θα μου άρεσε, αλλά δεν θα το λάτρευα λογικά. Αξίζει σίγουραπάντως να το διαβάσεις!

      Liked by 1 person

  3. Χαίρομαι που σ’άρεσε το Τέρας Έρχεται! 😀 Έχει γυριστεί και σε ταινία, δες απίστευτο teaser: https://www.youtube.com/watch?v=gznBvoDQYLI
    Το A Tree Grows in Brooklyn, το είχα αγοράσει πριν χρόνια, όταν μου είχε βγει στα recs από το The Color Purple (και νομίζω το είχα πετύχει πρώτο σε μία λίστα των αγαπημένων βιβλίων της Oprah), αλλά το είχα ξεχάσει τόσο καιρό! Είναι ακόμη στο ράφι μου, πάω να το ψάξω!! Όταν ξανάρθεις Ελλάδα (Αθήνα?) ψήσου να κανονίσουμε meet up με τα κορίτσια 😉

    Liked by 1 person

    1. Εννοειται ότι θα το δω το τέρας! Ελπίζω να μην ρίξω πολύ κλάμα μόνο! Για να δουμε, θα σου αρέσει το A Tree Grows in Brooklyn? Είναι λίγο περίεργο γιατί δεν είναι αρκετά παλιό για να θεωρείται κλασικό, αλλά δεν είναι και καινουργιο.
      Θα σας ειδοποιήσω όταν ξαναρθω 🙂
      Ελπίζω να γίνει πιο σύντομα, αλλά όπως και να’χει, ξέρω και από άλλους ξενιτεμένους φίλους ότι Χριστούγεννα όλοι γυρίζουμε Ελλάδα.

      Like

  4. Το «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» το είχα διαβάσει μικρή, την έκδοση του Ζαχαρόπουλου αλλά δεν έχω ιδέα αν ήταν συντομευμένη ή όχι. Δεν αναγράφει κάτι οπότε ελπίζω πως όχι. Θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ αλλά δε θυμάμαι τίποτα από υπόθεση. Αχ, πόσα βιβλία έχουν χαθεί στην ασθενή μου μνήμη!

    Like

    1. Τα βιβλια που διαβασα μικρη δεν τα εχω ξεχασει γιατι συνηθως τα διαβαζα πολλες φορες. Αλλα αυτα που διαβαζα μεγαλυτερη… τι να πρωτοκρατησει αυτη η μνημη?

      Liked by 1 person

Leave a comment